GUGUSTIUC

Descriere:

Ambele sexe sunt identice. Culoarea întunecată în ansamblu, cu dungi negre și albe pe părțile laterale ale gâtului, spate gri cu piept maro, lila-roz, burta alb, coada neagră în mijloc , terminat cu un chenar alb lat. Are o lungime de 26-31 cm si o greutate de 150 g, este mai mic decat un porumbel, masculul fiind mai mare un pic decat femela.Corpul este subtire, coada lunga, si aripile ascutite. Părțile laterale ale gâtului au dungi albe și negre distribuite în 3-4 rânduri. Gât și în piept sunt gri-roz-lila sau roz. Abdomen și restul părții inferioare sunt albicioase, mai deschisă decât porumbelul. Coada este lunga, rotund, negru, împodobite cu margini albe. Proiectul de lege este maro. Picioarele sunt de culoare roșu-violet. Gugustiucul este o pasare de pasaje deschise in zonele de deal si campii presarate cu copaci, arbuisti,garduri vii, se mai intalnesc si in tufisuri, paduri, terenuri agricole. Este o pasăre sedentară, care cuibărește însă numai în localități sau în imediata apropiere a acestora, pentru a fi la adăpost de păsările răpitoare de ouă ca stăncuța, coțofana, gaița, cioara grivă,uliu.

Reproducere:

Masculul pentru a atrage femela isi umfla pieptul si face un joc.Cuibul este situat la 1-2 metri deasupra solului intr-un arbust sau arbore mic, ei folosind cuiburile altor pasarisau veverite.Femela depune deobicei 2 oua.

Ouale sunt ovale, netede, usor lucioase, alb sau roz-alb. Guguștiucul nu prezintă dimorfism sexual, atât masculul cât și femela având acel „guler” sepecific speciei. Puii se nasc fără guler, care devine similar cu al părinților după circa 3 luni de viață.

Hranire:

Se hrănește cu boabe, diferite specii de buruieni și pietricele înghiți pentru a ajuta digestia. Se cuiburi în păduri, plantații, arbuști. De asemenea, se hrănește cu insecte și crustacee mici, aproximativ 3%din totalul de hrana.Toamna migrează în Africa Centrală. Cuibărește în România și Moldova, dar lasă în timpul iernii.