PREPELITA

Prepelita este o pasare migratoare de dimensiuni mici. Efectivul lor a scazut considerabil in ultimii anii, cauza fiind vanarea
lor excesiva si reducerea habitatului printr-o agricultura extensibila.

Descriere:

Prepelita traieste in general in tinuturi cultivate din regiunile de deal si campie.Coloritul corpului este brun- cafeniu cu striuri longitudinale de culoare deschisa si intunecata. Prepelițelor este de aproximativ 18 cm, maro, pătată spate. Masculul are sub barbie o pata de culoare cafenie inchisa. Deosebirea sexelor in cazul prepelitelor adulte este foarte usoara, deoarece culorile acestora difera, iar cocosii au dungi specifice pe fata care apar inca la o varsta frageda. Culorile lor pot varia de alb pana la cafeniu, sau pot fi chiar si colorate.

Reproducere:

Prepelita creste de regula doua generatii de pui intr-un an, cuibul este o gropita in sol ascunsa in ierburi. Femela depune intre lunile mai si august cca. 8-15 oua pe care le cloceste femela singura. Puii eclozeaza la18-19 zile. Toamna pasarile migreaza spre sud in Africa de Nord, Africa Centrala si Asia de Sud Vest.

Hranire:

Consta in seminte de plante salbatice, cereale, vegetale, insecte, larve, rame, melci, oua de furnica, fructe, frunze verzi, ierburi etc.