GASCA

Descriere:

Oamenii de stiinta au afirmat ca locul de bastina  initial al gastei este regiunea artica, unde de fapt este locul de cuibarire a celor mai multe specii de gaste salbatice, iarna migreaza in regiunile cu clima temperata sau tropicala. Masculul se deosebeste numai prin marima de femela care este mai mica.Masculul ajuta femela la construirea cuibului. Gasca are 63-73 cm lungime, anvergura aripilor ajungand pana la1,5 metri. Picioarele si ciocul sunt roz-pal. Gasca se hraneste in principal cu diferite tipuri de iarba, seminte, frunze si radacini, dar nu ocolesc nici viermii sau alte insecte.In timpul secetei, cand nu gaseste hrana in habitatul sau natural, da iama prin curti, pentru a se hrani cu legume si produce pagube destul de mari.Este o pasare de terestra si isi procura hrana mai ales de pe pamant. Cu toate acestea, gasca este buna inotatoare si se scufunda rapid in apa, daca este nevoie.In timpul imperecherii devin violente cu celelalte pasari, chiar si din aceeasi specie, si isi protejeaza cu indarjire teritoriul.

Reproducere

Isi face cuibul pe pamant, in apropierea apei de preferinta; nu au nici o problema in a ocupa cuiburile parasite ale altor pasari. Femelele depun intre 5-8 oua, iar puii eclozeaza in aproximativ 28 de zile. Desi sunt foarte galagioase si agresive uneori, gastele isi aleg partenerii pe viata si au mare grija de puii lor.

Hrana:

 Consta in plante acvatice, ierburi fragede, semanaturi, trifoi, rapita, leguminoase, seminte de cereale, fiind doar completata cu insecte, icre de peste etc.