IEPURE

Descriere:

Ajung pana la 48-65 cm  in lungime (plus circa 8 cm coada) si o greutate de aproape 4-6 kg. Datorita diferentei de lungime dintre membrele anterioare si cele posterioare, iepurele nu se poate deplasa la pas, ci numai in salturi, a caror intindere poate atinge 3 m. Nu exista  caractere  vizibile de dimorfism  sexual. Este un animal cu destul de subțire, cu picioarele din spate mai lungi decât cele din față, particularitate care, împreună cu puternicul spate, dă viteza și abilitatea unui mare alergător și saritor.Fata este carecterizata prin doi ochi mari si galbeni.Auzul este foarte dezvoltat; mobilitatea urechilor ii permita sa perceapa si sa localizeze chiar si cel mai mic zgomot. Parul are o culoare maro deschis variind de la galben-brun până la gri-maro pe partea din spate, în timp ce burta este întotdeauna alb-gri. Urechile gigantice (acestea sunt lungi de aproximativ 15 cm) au un vârf negru, în timp ce coada este de culoare albă, cu un pic de negru.In timpul ierni, culoarea parului tinde sa ia mai multe nuante de gri.

Iepurele este un animal crepuscular si nocturn; cu toate acestea poate fi vazut si in timpul zilei. Iepurele spre deosebire de iepurele de camp nu sapa vizuini adanc, dar se poate refugia in pesteri naturale sau in gauri facute la suprafata solului.

Un iepure de camp  in timpul cursei poate atinge 60km/h. Este un anumal foarte timid. Cei mai temuti dusmani naturali sunt – lupul, vulpea, risul, sacalul, pisica salbatica, jderul, etc. si mai nou cei mai de temut au devenit cainii hoinari.

Reproducerea:

Sezonul de imperechere este deobicei primavara, timp in care masculii grupati in jurul femelei in calduri, duc lupte pentru a revendica dreptul de a se imperechea. Aceste lupte constau in lovituri violente, muscaturi si salturi spectaculoase.Pe tot parcursul anului o femela se poate imperechea chiar si de 4-5 ori in functie de disponibilitatea hranei; dupa 6 saptamani de gestatie se nasc in general 3-6 iepurasi. Puii se nasc cu ochii inchisi si fara par.

Hranire:

Aceste animale au o dieta exclusiv ierbivore,plante erbacee, fructe si ciuperci. În timpul iernii, dieta este in mod natural mult mai săracă, fiind formată din ierburi uscate și scoarta de arbori și arbuști.