FAZAN

Descriere:

Fazanul prezinta un corp destul de subtire, gat scurt, cap mic, aripile sunt scurte puternice si rotunjite, prezinta o coada lunga; au cioc arcuit, avand forma unui carlig. Penajul acopera tot corpul, cu exceptia obrajilor si tarsienelor. Capul este albastrui cu reflexe verziu. Femelele sunt in general mai mici decat masculii, au coada mai scurta iar coloratia penajului este mai simpla, de culoare gri cu cenusiu. Sunt pasari active ziua, traind pe campuri cu terenuri cultivate.

Reproducere:

Ca regula generala, aceste pasari sunt poligami, masculul avand 5-6 femele, pentru a cuceri se invarte in jurul lor, ridica smocul de pene de pe cap si gat, ridica aripile, coada  si canta. Dupa imperechere pleaca deja in cautare altor femele, batandu-se cu alti masculi pentru controlul teritoriului; femela in schimb cauta un colt linistit, facand o usoara excavare pentru a depune ouale, 6-8 pana la 12, care sunt incubate timp de 24-25 zile.

Hranire:

Hrana fazanului este foarte diversificata: de la insecte, larve, oua de furnici, paienjeni, sopirle, etc  pina la boabe de orice fel, fructe, seminte suculente, etc.
Un mare pericol o constituie pentru biotopul fazanului mecanizarea si chimizarea agriculturii. Prin utilizarea furadanului s-au creat mari pagube in efectivele de fazan din jurul terenurilor agricole.