CAPRIOR

Descriere:

Căpriorul este un cerb mic. Capriorul , este un mamifer ierbivor, rumegator, avand o lungime medie de 1-1,30 m, inaltime la greaban de cca 70 cm si o greutate de 25-30 kg. Capriorul are picioare lungi si subtiri, terminate cu copite mici, alungite si ascutite. Gatul este moderat alungit. Capul este dominat de ochii mari, vii, cu genele de la pleoapa superioara alungite. Capriorul prezinta o scurta coada (2-3 cm), putin vizibila. În trecut capriorul era considerat un animal solitar, practic, dar astăzi știm că are un comportament social destul de complex și articulat.

Reproducere:

La sfarsitul primaveri si inceputul verii(mai-iunie), femelele dau nastere in mod normal la 2 pui, rareori unul sau trei. Gestatia dureaza aproximativ 9 luni și jumătate. Tanarul ajunge la maturitate sexuală după primul an de viață la aproximativ 14 luni. Se poate ajunge la o vârstă maximă de 12-18 ani. Principalii dusmani ai capriorului sunt lupul si rasul in zonele de deal si munte, vulpea, pisica salbatica si cainii hoinari in zonele de campie.

Hranirea:

Caprioara nu este foarte pretentioasa, dar prefera vegetalele bogate in apa. Consuma cu placere ramuri tinere, muguri, frunzele diferitilor arbori si arbusti, scoarta de copac, lucerna, etc. Se va hrani, de asemenea, cu recolta terenurilor agricole si daca va avea posibilitatea va intra in livezile de pomi fructiferi, delectandu-se cu frunzele si fructele acestora. Toamna, caprioarele prefera alimentele concentrate (seminte, fructe).

 Vanatoarea are sanse mai mari de reusita seara si dimineata, cand capriorul paraseste locul de odihna si iese in locuri deschise pentru a se hrani, ori imediat dupa ploaie, cand capriorul iese in zone insorite pentru a se usca.